2020-05-18

”Det ofattbara sker – en elev har förlorat sin förälder”

Anders Ringård Anders Ringård

Måndag 11/5

Veckan börjar som vanligt med frukostmöte med all personal. Vilken härlig start på en arbetsvecka. All personal på plats förutom tre. Av 402 elever är 15 frånvarande. Det är som en "vanlig" dag om man nu kan jämföra med något vanligt...
Vi startar med ett nytt frånvarosystem idag, Admentum, vilket ska underlätta all närvaro/frånvaro rapportering. Vårdnadshavarna slipper sitta i telefonkö och sjukanmäla sina ungdomar utan kan på ett smidigt sätt göra det via en app på telefonen eller via dator. Jag har ett medarbetarsamtal som går smidigt. Dagen går mycket fort – det är ju så när man har roligt, eller hur?

Tisdag 12/5

Vilken höjdardag – Förbundsrådet i Sveriges Skolledarförbund träffas via Teams. Det är alltid lika trevligt att se/höra de personer som deltar, men inget går upp mot ett fysiskt möte. Jag ser fram mot att träffa dessa härliga människor när "Corona-tiden" är över. På eftermiddagen träffas "Pedagogiska-gruppen" som består av två förstelärare, min biträdande rektor och undertecknad. Vi har som vanligt kreativa diskussioner angående klasser eller pedagoger som gör spännande saker eller behöver vägledning.

On 13/5

Jag är ledig och får besked om det ofattbara – en vårdnadshavare till en elev i år 8 har dött på grund av Corona/Covid 19. Min första tanke går givetvis till familjen. Jag har haft vårdnadshavaren och hans fru som elever och nu är de vårdnadshavare till en elev i år 8. Hur ska eleven ta detta? Jag pratar med brodern till personen som har dött och beklagar givetvis sorgen och meddelar att vi från skolans sida ställer upp med allt vad vi kan erbjuda till familjen. Brodern meddelar att han kan vara länken mellan skolan och familjen. Vi "friställer" handledaren från undervisning så att hon kan följa klassen hela dagen och vara beredd ifall någon elev behöver svar på några funderingar eller stöd. Vilka fantastiska elever det är i klassen – de gör en matlåda under hemkunskapslektionen som bäste kompisen levererar efter skoldagens slut. Vilken fin handling!

Torsdag 14/5

Jag börjar dagen med att samla all personal för att informera om att vårdnadshavaren har dött. Jag uppmanar personalen att fortsätta vara de fina människor som de är och vara som "vanligt" i mötet med klassen och eleverna. Vi ska respektera familjen önskemål att inte ställa en massa frågor till eleven ifall han kommer till skolan, men ändå vara observant på eventuella känsloyttringar.

Fredag 15/5

Jag börjar dagen med ett möte med vårdnadshavare och elev i år 9. Vi har under en längre tid satt in extra resurs på eleven för att försöka nå betyg i matematik, så att hen kommer in på gymnasiet. Vilken lycka! Vår insats har gett avsedd effekt! Vårdnadshavaren börjar nästa gråta och eleven är stolt. Jag säger till eleven att i fortsättningen inte skjuta upp saker, så att hen slipper ha "kniven på strupen" för att lyckas. Eftersom jag vet att eleven är en duktig idrottare så ger jag liknelsen med kopplingen mellan barmarksträning (som kan vara tråkig) men måste genomföras för att vara duktig när det blir match! Det är lika i skolan – man måste träna för att få resultat! Läraren som har hjälpt eleven får mycket beröm av vårdnadshavarna – det är viktigt att lärare (och alla andra) får beröm.
Jag genomför en löneöversyn via telefon med en kommuns HR-konsult. Jag påtalar vikten av ansvarsavstånd och de lovar att "titta på det". Hoppas att mitt tjat ger resultat.
Vart tog veckan vägen?
Hoppas att eleven som förlorade sin pappa orkar komma till skolan snart.
Vi har tre veckor kvar och jag funderar hur vi ska genomföra vår avslutning. Vi har alltid så många nära och kära som vill närvara, men jag har meddelat att de inte får komma detta år.
Vilket underbart jobb jag har!

Fler nyheter

”I år blir det annorlunda”

2020-06-04

Dagbok, tre arbetsdagar kvar till utsparken, lite tankar inför tisdag.

”Vi glädjer oss så att få starta skolan med eleverna på plats i höst”

2020-06-04

Nu är det dags för ett sista inlägg, och jag måste säga att det har varit riktigt roligt att få...

Två veckor kvar med våra kära elever

2020-06-02

Måndag 25/5 Vi startar som vanligt med frukost, men det känns konstigt att vi inte sitter...