2020-10-13

”Inga öppna hus – hur gör vi nu?”

Torbjörn Hanö Torbjörn Hanö
Torbjörn Hanö

I vanliga fall är jag inte så upptagen med gymnasiemässa och öppet hus. Jag är alltid på plats, det är så härligt att se våra elever berätta om sin skola och sina utbildningar. Samma sak med våra lärare och syvar som är där, men just elevernas stolthet, engagemang och uppriktighet när de berättar om vår skola är en sann upplevelse.
Andra sköter allt förarbete, vi kör på samma koncept som tidigare år ... men i år måste vi uppfinna allt på nytt. Ingen mässa, hur ersätter vi den? Inga öppna hus, hur gör vi då?
Då måste jag och andra i skolledningen gå in och, tillsammans med de andra fyra kommunala rektorerna, arbeta med några som kan det här, nämligen en marknadsföringsbyrå.
Nu säljer vi ju inte prylar, och vi vill inte heller, tro det eller ej, ha fler sökande till vår skola. Vi har varje år så många sökande extra till vår skola att vi skulle kunna öppna ett gymnasium till.
Nej, utmaningen är att få de elever som väljer oss att välja rätt skola. Om de skulle lyckats och trivts bättre på en annan skola är det ett misslyckande om de väljer oss.
Vi vet att många bestämmer sig på våra öppna hus, för där kan de smaka på hur det är att vara elev hos oss. Hur kan vi låta dem smaka och lukta på vår skola via digitala medier? Inte så lätt!
Vi vuxna tänker ju också annorlunda än "kidsen", så en film eller ett upplägg som passar oss går antagligen dem helt förbi. Facebook? Där hänger inte niondeklassare. En informativ film om våra profiler? Det är inte det som gör att de väljer den skola som är rätt för dem.
Lite stressande är det, och det hela måste bli klart ganska omgående. Byråns koncept är klart, de har haft fokusgrupper med elever, inom kort kommer de och filmar.
Jag återkommer i frågan, var så säker!

 

Fler nyheter

”Vilken vår det kommer att bli!”

2020-12-03

Idag ska jag skriva om något annat än corona, covid-19, smittspårning, vikarieproblem, handsprit...

När verkligheten överträffar dikten

2020-12-01

I helgen kom jag att tänka på valvakorna på teve. Inte de amerikanska, galna tillställningarna,...

Trots att jag försöker delegera arbetsuppgifter, så hamnar många ”ärenden” i mitt knä

2020-11-30

Måndag 23 november En ny vecka startar. Vi får se hur det går och hur många elever som är...