2020-11-30

Trots att jag försöker delegera arbetsuppgifter, så hamnar många ”ärenden” i mitt knä

Anders Ringård Anders Ringård
Anders Ringård

Måndag 23 november
En ny vecka startar. Vi får se hur det går och hur många elever som är frånvarande och om personalen håller sig friska. Min biträdande rektor och jag går runt i personalens arbetsrum och informerar. All personal ska se till att alla elever har tillgång till datorer, att de har en fungerande Google-mail och att de har tillgång till sina dokument. Vår plattform Admentum fungerar mycket bra i kontakten med vårdnadshavarna när det gäller frånvaro eller annan kontakt som är nödvändig.

För att tänka på annat än corona påminner jag personalen om att det är första advent om en vecka och att alla ska se till att det finns fungerande ljusstakar, stjärnor och annat för att "lysa upp i mörkret". Innan dagen är slut har jag genomfört ett antal lektionsbesök för att se hur det fungerar med distans och att, eftersom eleverna ska lämna in mobilerna när lektionerna börjar, hur respektive lärare löser hanteringen av mobilerna. Jag pratar med en verksamhetsutvecklare i Skol IF och har ett möte med vårdnadshavare – som vanligt sitter vi med avstånd från varandra. Inga handslag – det känns konstigt när man alltid annars tar varandra i hand. Jag har också ett medlemsärende via telefon innan jag går hem. Det blir ibland långa dagar...

Tisdag 24 november
Eftersom vår kurator inte vill vara på plats "riggar" jag upp en dator i ett samtalsrum så att kuratorn kan genomföra digitala stödsamtal med några av våra elever. När jag frågar eleverna så tycker de att det fungerar bra.
Det är lika med de elever som har individuella sånglektioner med en extern lärare. Då "riggar" jag en dator och bluetooth- högtalare i musiksalen så att de kan genomföra sina sånglektioner fastän läraren inte är på plats. Det fungerar också bra, säger eleverna.
Trots att jag försöker delegera arbetsuppgifter, så hamnar många "ärenden" i mitt knä. Oftast går det fortare att göra det själv istället för att be någon annan göra det. Jag har en lektion om "Lag och rätt" med en 7:a – det är alltid lika roligt. Jag priorierar lektioner främst, fast det ibland finns mycket att göra. På eftermiddagen får vi en digital genomgång från Admentum-personalen angående nyheter i betygsmodulen.
Dagen avslutas med en digital förhandling med Region Gävleborg angående en administrativ förändring där några av våra medlemmar är delaktiga. Vi hittar en smidig lösning där alla blir nöjda.

Onsdag 25 november
Jag är ledig. En av mina kamrater och jag hämtar möbler och annat smått och gott till den Loppis som vår idrottsförening (där jag är ordförande) driver. Det är skönt att göra något "helt annat" än att vara rektor...

Torsdag 26 november
Jag är på ett mycket intressant möte på Beroendemottagningen i Bollnäs för att diskutera hur vi på skolan och terapeuterna på mottagningen kan samarbeta. I Bollnäs är det för närvarande god tillgång på amfetamin vilket inte känns bra. Många föräldrar undrar hur de ska agera och vad de ska titta efter.
På kvällen genomför jag ett digitalt Föräldrarådsmöte. Lite teknikstrul i början, men snart är alla 28 föräldrar som vill vara med uppkopplade. Folkhälsostrategen som arbetar i Bollnäs informerar om "drogsituationen" i Bollnäs och jag fyller på med den information jag fått från Beroendemottagningen. Jag är tydlig med att alla föräldrar ska reagera på "förändrat beteende" och om ungdomarna helt plötsligt byter kamrater. Det kan ju ibland vara ett dilemma eftersom de är tonåringar och ska "bryta sig loss", men föräldrarna förstår vad jag menar. Visst är det trevligt med fysiska möten, men det kommer många kreativa lösningar i coronatider.

Fredag 27 november
Jag börjar dagen med att förrätta dragning i "Finfredagslotteriet" och delar ut vinster till vinnarna. Det är mycket viktigt att ge lite "guldkant" på tillvaron och tänka positivt trots corona. Min specialpedagog, min skolsköterska och jag genomför ett digitalt uppföljningsmöte med en vårdnadshavare. Vi kommer överens om olika aktiviteter för eleven. Vårdnadshavaren är nöjd.
Jag besöker ett antal lektioner och har enskilda samtal med några elever som behöver ett "extra" samtal innan veckan är slut. På eftermiddagen har jag ett nytt digitalt möte med min specialpedagog och vårdnadshavare som bor på olika håll. Det är viktigt att de ger samma information oavsett var eleven bor varannan vecka. Och viktigt att summera vad vi kommit överens om innan vi säger "hej då". Innan jag går hem försöker jag skicka ett mail till alla medlemmar i Södra Norrland, men det går inte. Jag löser det på måndag.
Då var det dags att gå hem efter en händelserik vecka, jag har inte ett monotont jobb att gå till.
Vi får se vad som händer nästa vecka – flera elever frågar: "Ska du stänga skolan, Anders". Jag svarar att: "I dagsläget vill alla att grundskolor ska vara öppna och då är ni välkomna. Jag lovar att meddela i så god tid som möjligt om vi ska stänga"
Det är alltid roligt att eleverna vill vara i skolan.

Fler nyheter

Ny vecka – nytt år – ny dagbok

2021-01-12

Måndag 4 januari Ny vecka – nytt år – ny dagbok. Nu får vi se vad 2021 har att erbjuda. Jag börja...

Det gäller att inte ge upp och jag tjatar om positiv grundinställning

2020-12-19

Måndag 14 december Måndag morgon startar med att tre av mina förstelärare träffar all personal i...

Varför lägger vi inte ned nationella proven helt och hållet på högstadiet?

2020-12-15

Skolverket beslutar att ställa in de flesta nationella proven under våren. Motiveringen är att...