2020-09-03

Vi behöver en bra variant på kampanjen ”en svensk tiger”

Torbjörn Hanö Torbjörn Hanö
Torbjörn Hanö

3 september
Det verkar ha lugnat ner sig till viss del. Våra åtgärder fungerar, och vi justerar och skruvar där det är möjligt. Handsprit överallt, eller på vissa ställen? Tvål och vatten är bäst, ska vi då ha det sämre alternativet handsprit på toaletterna? Beslut, beslut ...

Runt om oss går skolor över till distansundervisning. Vi gör inte det i dagsläget, för vi har ingen smittspridning. Samtidigt går rykten om att vi ska stänga, rykten om att personal och elever är sjuka i covid-19. Kan någon fundera ut en bra variant på kampanjen "en svensk tiger"? Oro skapas av ryktesspridning och jag tycker att oron för att drabbas av covid-19 räcker alldeles tillräckligt.

Samtidigt verkar de flesta ha anpassat sig till att risken för smitta finns, och när nu deras oro minskar, så medför det också att de blir slarvigare, tänker sig för i mindre utsträckning och håller inte det där avståndet de borde göra. Vi människor verkar inte kunna hålla ut i ett nytt beteende särskilt länge, tyvärr. Inget illa ment i det, vi halkar bara så lätt tillbaka i gamla vanor. Mer i det ämnet kan du läsa om i Tänka, snabbt och långsamt av Daniel Kahneman.

En liten avrundning; vi har serverat mat på papperstallrikar i en annan lokal är matsalen, för att minska köerna. Eleverna har kunnat sitta var som helst för att äta. Det har fungerat bra, runt 150 till 200 elever har använt sig av den möjligheten varje dag. Hur många papptallrikar tror du att vi har sett slängda på marken?
Inga!
Det är våra elever i ett nötskal.

Fler nyheter

”Vilken vår det kommer att bli!”

2020-12-03

Idag ska jag skriva om något annat än corona, covid-19, smittspårning, vikarieproblem, handsprit...

När verkligheten överträffar dikten

2020-12-01

I helgen kom jag att tänka på valvakorna på teve. Inte de amerikanska, galna tillställningarna,...

Trots att jag försöker delegera arbetsuppgifter, så hamnar många ”ärenden” i mitt knä

2020-11-30

Måndag 23 november En ny vecka startar. Vi får se hur det går och hur många elever som är...