2020-09-11

Vi börjar dagen med att sju stycken ur personalen är hemma

Anders Ringård Anders Ringård
Anders Ringård

Måndag 31 augusti
Fyra av dem är "lite förkylda", som de beskriver det. "Hade det varit ett vanligt läsår, så hade vi kommit och jobbat Anders", men nu stannar vi hemma för att vara på den säkra sidan. Jag håller tummarna för att de snart (efter 48 timmar) är tillbaka på skolan. Eleverna är duktiga på att hålla avstånd, sprita händerna samt att stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom.

Tisdag 1 september
Redan september. Vart tog augusti vägen? Jag möter en ny vikarie på morgonen. Det är en tidigare elev som vill återvända till skolan. Jag tycker att det är trevligt och bra att tidigare elever vill komma tillbaka. Vi har ett antal heltidsanställda vikarier - det är bra för eleverna att träffa bekanta ansikten och att vi inte tar in olika vikarier när personalen är frånvarande.
Jag har en egen lektion på eftermiddagen - det är det roligaste jag vet - att få undervisa! Det är viktigt att som skolledare vara ute i verksamheten så mycket som möjligt.

Onsdag den 2 september
Jag gör en runda på morgonen för att se att våra corona-åtgärder fungerar: plexiglas i kiosken, handsprit på flera ställen i skolan, skyltar på golvet "Kom ihåg avstånd". Allt fungerar. Det känns tryggt. Det är härligt att umgås med tonåringar hela tiden och prata med dem om vikten av att hålla distans och sedan en stund senare så har de "glömt bort det" och sitter nära varandra på en bänk i korridoren.
"Förlåt Anders, jag glömde bort mig", får jag höra ibland.

Torsdag 3 september
Skolledarens dag! Varje dag är väl Skolledarens dag. Vilket härligt jobb jag har.
Vi börjar dagen med ett möte utomhus. Det är vårdnadshavare som önskar träffa oss för att informera hur vi ska förhålla oss till sonens sjukdom. Det blev ett bra möte och vårdnadshavarna är mycket nöjda med vårt arbete.
Klockan 10.00 blir jag uppringd av en kvinna från Skolinspektionen. "Det var roligt att du ringer", säger jag. Jag undrar hur ofta en person från Skolinspektionen blir bemött på detta sätt i telefon...
Hon meddelar att Lust & Lära har blivit utvald att rapportera hur det har fungerat under coronapandemin. Skolinspektionen vill genomföra Skypemöten med fyra elever, rektor och huvudman på fredag den 18 september. Det ska bli roligt att redovisa till exempel genom min dagbok hur vi har agerat.
Jag loggar in för en digital lunch tillsammans med kansliet, men får inte sitta still så länge på grund av att en elev behöver ett "fostrande samtal". Eleven har inte så positiva erfarenheter från sin tidigare skola och därför är det viktigt för mig att skapa en relation och förklara hur viktig skolan är. Även om det är tufft många gånger att som tonåring tycka att skolan är ok. Vi sitter en lång stund och pratar om allt möjligt och sedan skiljs vi åt och lovar varandra att försöka se lite positivt på skolan. "Jag ska försöka" får jag till svar när eleven lämnar mitt rum.
Nu ska vi se hur länge eleven orkar göra det.

Fredag den 4 september
Jag är ledig och har ett viktigare uppdrag än att vara rektor - jag och min hustru ska vara farfar och farmor på heltid i Sundbyberg. En innehållsrik vecka är till ända.

Fler nyheter

"73 elever av 400 är sjuka idag - från höstförkylning till corona"

2020-11-23

Måndag 16 november Frukost och vandring runt för att informera personalen: Håll i och håll ut!...

”Några säger si, andra säger så”

2020-11-19

Dag Vags låt Samma sak (från 1980 – vad snabbt tiden går!) börjar med textraderna Några säger si,...

"Fredagen den 13:e – vad kan man förvänta sig för ruskigheter?"

2020-11-17

Måndag 9 november Vi startar som vanligt med frukost, men idag lägger jag upp informationen på et...