2020-09-16

Vi trodde inte på något vis att allting skulle vara löst när distansundervisningen var över

Torbjörn Hanö Torbjörn Hanö
Torbjörn Hanö

Onsdag 16 september

Det kom i stället nya utmaningar.
I Lund får man som lärare stanna hemma och fjärrundervisa om man har covidsymptom och om man testar sig. Det är upp till tre dagar innan man får testresultatet, sedan är man antingen sjuk eller tillbaka på jobb.
Men om man tvingas vara hemma för att ens barn inte får vara på förskolan, men är så pass friskt eller inte behöver så mycket omsorg att man ändå skulle kunna fjärrundervisa. Eller om barnen är så pass gamla att de kan sköta sig själva, men att en förälder måste vara hemma.
Eller att man är krasslig och folk glor snett på en om man är på jobb, fast det bara är en förkylning eller allergi. Skulle man inte kunna få fjärrundervisa då?
Men, kan klassrummen stå olåsta? Ja, i de flesta fall, men labbsalar och salar med datorer eller annan värdefull utrustning kan ju inte stå öppna. Och ingen finns det som kan springa och öppna eller sitta och vakta.
Frustration!
Det finns en risk att skolresultaten kommer att bli sämre nu i distansundervisningens svallvågor än under våren. 20 procent av eleverna är just nu frånvarande, en hel del inom lärarkåren också. Att göra uppgifter som ligger på vår lärplattform är ju bra, men i längden inte tillräckligt för att klara sina studier och nå sina mål.
Vi vet att fysisk närvaro i klassrummet är det bästa sättet att lära sig i dagens skola. Vi har ju datoriserat skolan, men inte digitaliserat den.
Bara framtiden kan utvisa hur studieresultaten kommer att bli. Men ett varningens finger redan nu, alltså. Och så hoppas jag att jag har fel.

Fler nyheter

”Vilken vår det kommer att bli!”

2020-12-03

Idag ska jag skriva om något annat än corona, covid-19, smittspårning, vikarieproblem, handsprit...

När verkligheten överträffar dikten

2020-12-01

I helgen kom jag att tänka på valvakorna på teve. Inte de amerikanska, galna tillställningarna,...

Trots att jag försöker delegera arbetsuppgifter, så hamnar många ”ärenden” i mitt knä

2020-11-30

Måndag 23 november En ny vecka startar. Vi får se hur det går och hur många elever som är...